måndag 31 oktober 2011

Maskinbrodering på olika material

Det är alltid kul att prova på lite annorlunda saker. Förra veckan maskinbroderade jag på lite olika material och gjorde följande saker.

Broderad bokstav applicerad på en tvål
Jag spände fast vattenlösligt mellanlägg i broderramen, tog ett lager organza och sedan ett lager angelina som jag hade smält samman mycket tunt. Jag fixerade fast det och broderade bokstaven H, typsnittet heter Pioneer Kids och finns under kategorin "Decorative" i 5D-programmet.
Efter brodering klippte jag lite rufft kring bokstaven. Sedan lade jag tvålen på en blöt svamp och mjukade upp ytan (det behövs inte mycket), sedan lade jag på min broderade bokstav och tryckte fast den. Det vattenlösliga mellanlägget blir då som ett klister ; ) Om du vill skydda motivet lite så kan du stryka på klarlack eller parafin, annars så kan du ju bara ha en fin tvål att lägga fram och göra en ny när motivet blir förstört.
Brodering på toalettpapper
Spänn ett mellanlägg i broderbågen (vattenlösligt eller rivbart), spraya lite klisterspray på området där motivet kommer broderas, tryck fast toalettpappret och brodera motivet. Tänk på att inte ta för stygntäta motiv, pappret går då sönder. Efter broderingen klipper du bort överflödigt mellanlägg, om du river så kan pappret gå sönder.
Blänkande fint med aluminiumfolie
Stryk fast vliesofix på den matta sidan av aluminiumfoliet, ta bort skyddspappret på vliesofixen och lägg ditt ett lager alumiumfolie med den matta sidan mot vliesofixet. Du har nu skapat en lite tjockare folie som håller ihop bättre. Spänn vattenlösligt mellanlägg i broderbågen och brodera ditt motiv. Jag valde ett "vanligt" lacemotiv. När broderiet är klart så tar du bort folien som är utanför motivet, det har blivit så perforerat så det släpper nästan av sig själv. Håll sedan broderiet försiktigt i handflatan under ljummet vatten för att ta bort resterande mellanlägg. Voila så har du fått en jättefin dekoration - visserligen lite skör men fin : )
Brodera på band
Jag har provat ett nytt mellanlägg från Inspira som heter så fint som "Light n Tacky Tear Away". Ena sidan är klister på vilket underlättar när du t ex ska brodera på band. Det höll också jättebra att brodera utan att fixera fast bandet först (ibland blir det ju fula hål efter fixeringen, särskilt på sidenband). Det fina med det hela är också att inget klister fastnade på broderbågen !!

onsdag 26 oktober 2011

Olika typer av handtag

Förra veckan gjorde vi prover på olika typer av handtag i butiken. Det är alltid kul att prova på nya saker och piffa till lite extra.

Svängt handtag med iläggsband
Tråckla fast ett band innan du syr ihop handtagen.
Med dekorationsband
Smidigt handtag då du inte behöver vända dem. Vi har valt att stryka fast mellanlägget Ultra stable och sedan vika över sidorna, skarven döljer vi med ett fint dekorationsband.

Rundad avslutning

Flätning
Kanalerna som bildar flätorna är fyllda med polyestervadd. Tänk på att vadden är mer hållfast åt en riktning. Vi provade fel riktning och då går bara vadden sönder när du drar igenom den.
Keder
Ett bra handtag när du vill ha extra stadga men inte för tjockt. Vi valde att sy i lite tjockare anoraksnodd.

fredag 21 oktober 2011

Höstduk

Nu har jag gjort en höstduk där jag har använt tekniken "försvinnande nioruta". För att få till mönstret lade jag de mönstrade tygerna diagonalt (översta vänstra rutan, mitten och nederst till höger), de gröna lade jag i översta raden längst till höger och nedersta raden längst till vänster. De övriga rutorna lade jag mitt orange tyg.
I alla gröna block och på mitten broderade jag ett quiltmönster från Husqvarna kort nr 240

Så här ser broderiet ut på baksidan, detta gjordes med sy- och brodérmaskinen Diamond deLuxe

fredag 7 oktober 2011

Inspirationsbilder

I onsdags var jag på utbildning hos Husqvarna/Pfaff och som vanligt får man mycket inspiration och får möjlighet att klämma och känna på uppsydda exemplar. Här kommer några av de fina saker som finns.

Från Husqvarna Vikings broderkollektion nr 239 - Cutwork Technique II finns den här fina klänningen med.
Visst är den fin, men jag håller med en person som sa att baksidan kanske är ännu elegantare.
Se videoklipp på cutworknålarna. Detta tillbehör finns till både Husqvarna och Pfaff.

Från Husqvarna broderkollektion nr 235 fotade jag en fin sjal, det är en kul teknik där man använder sig av "yarn-tillbehöret" vid broderingen - du kan få många olika resultat beroende på vilket garn du väljer.


Se videoklipp på "yarn-tillbehöret". Detta tillbehör finns till både Husqvarna och Pfaff.

måndag 3 oktober 2011

Tips vid trädning av symaskinsnål

Många nya symaskiner har en inbyggd nålpåträdare vilket underlättar trädningen av nålen. Om du inte har en sådan funktion finns det specialnålar med en öppning vid sidan av nålsögat som underlättar trädning.

Nålpåträdare
Dra försiktigt ner nålpåträdaren och lägg tråden som en liggande 8, först under den vänstra haken och sedan in i högra skåran vid nålsögat. Detta skiljer sig mellan symaskinsmodeller så titta i din instruktionsbok hur det fungerar.
Släpp försiktigt upp nålpåträdaren och en ögla kommer ut på baksidan av nålsögat. Jag brukar hålla i den lösa trådändan för att se till att tråden hakar i den lilla del som drar tråden genom ögat.

Specialnål med öppet nålsöga
Det finns specialnålar som har en öppning till höger om nålsögat. Detta kan vara svårt att se med blotta ögat.

Trä din symaskinsnål genom att föra tråden neråt på den högra sidan av nålen tills du känner att tråden "hakar" in i nålsögat.
En praktisk plastbit
I många tillbehörslådor finns denna plastbit som används till att hjälpa pressarfoten över tjocka sömmar som
t ex vid uppläggning av jeans. Den går även att köpa separat. Nu har den vidareutvecklats och har fått ett hål som passar en symaskinsnål, hålet är platt på en sida för att förhindra att nålen rör sig.

Bilden blev lite suddig men du ser säkert tillräckligt, den är mycket bra att använda både vid borttagning och ditsättning av ny nål.