torsdag 31 maj 2012

Rynkfoten - en liten älskling

Rynkfoten är en liten älskling - den hjälper dig lätt och snabbt att rynka långa volanger, du kan också välja att rynka och sy ihop direkt med den bit som volangen ska sitta fast på.

Om du bara vill rynka ditt tyg så lägger du tyget under pressarfoten som vanligt och om du vill rynka och sy ihop direkt så lägger du det som ska rynkas under pressarfoten och det tyg som volangen ska sättas fast på ska lägga in i den skåra som finns på pressarfoten.
Du ändrar stygnlängden för att få den rynkning du vill ha, prova dig fram för det är olika beroende på vilket tyg du använder. Jag brukar även flytta nålens placering så den kommer längst till vänster. Det är displayen på en Sapphire 875 Quilt som visas.
I det här fallet hade jag ett dubbelvikt tyg och valde att nåla längs långsidan för att det inte skulle halka fel, du ska inte heller gasa för fullt när du syr :)

 Så här blev resultatet av min rynkning.
 Volangen skulle sedan användas som en  dekoration till ett barnförkläde.
Rynkfoten finns till alla märken som jag säljer, läs mer om pressarfoten för respektive märke

En sådan här fin pressarfot finns även som tillval till overlockmaskinerna

torsdag 17 maj 2012

Straight Slash Quilt

Det finns många roliga namn för olika saker inom lapptäckssömnad. En av dem är "straight slash quilt" - det är en teknik där du lägger flera lager tyg på varandra, syr flertalet raksömmar med ca 0,7 cm mellanrum, klipper eller skär upp alla lager, utom bottenlagret :) När detta är gjort så ska tygbiten tvättas och torkas och du har då skapat ett "rufsigt" block.

Klicka på följande länk för att se en bildsökning på google där jag sökte på just straight slash quilt.

Som du kanske förstått sedan tidigare inlägg så håller jag på och tränar på programmet 5D QuiltDesign Creator och just ett sådant block går jättelätt att skapa.

Jag väljer och skapa ett nytt quiltblock och väljer sedan utseende nr 2
 Sedan valde jag Channel, klickade sedan på knappen "options"
Jag hade nämligen läst att om man ska göra sådan här teknik och använda på t ex väskor så ska mellanrummet mellan sömmarna vara någonstans mellan 0,7 och 0,75
 Nu är broderiet överfört till maskinen
Då var det dags att välja ut tyger och till mitt första försök så valde jag ett syntetiskt fuskpälstyg, ett lycratyg och ett bomullstyg som bottentyg.
 När det var färdigbroderat var det dags att klippa upp alla kanaler
Nu var det gjort - problemet sedan var att jag fick inte någon effekt på det här tyget efter tvätt och torkning, det såg precis likadant ut som innan ...
 Försök nr 2 - valde ut 4 olika bomullstyger - alla otvättade
Och resultatet blev mycket bättre :) jag tror dock att man ska tvätta tygerna innan - i alla fall det översta tyget som jag märkte i det här fallet krymte lite mer än de andra.

torsdag 10 maj 2012

Missa inte Nordens största sömnads- & inspirationshelg

Mellan 9 och 11 november ska vi syälskande folk invadera Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, jag hoppas verkligen att du kommer också!! Under tre dagar kommer ett antal olika kurser att hållas, en del som enkelpass, en del som dubbelpass eller trippelpass eller varför inte avsätta hela helgen för att lära sig att sy en korsett. Här kommer lite mer information om en del av kurserna.

Maskinbroderi - fredag mellan kl 14.00-17.30
Här får du se och prova vad du kan använda din brodermaskin till, vi kommer att gå igenom våra fantastiska brodieritekniker som garanterat kommer att ge en och annan "aha" upplevelse. Vi har fyllt vårt klassrum med massor av broderade plagg, kuddar allt för att visa vilka enorma möjligheter du har. Bl. a kommer du att få prova och bli inspirerad av:

1. Cutwork, med en speciell cutwork needle som gör jobbet åt dig, - se film
2. Thread Velvet™ som förvandlar tråd till sammet - tekniken skapar tredimensionella effekter som kan användas på både kläder och heminredning, broderierna på kavajen är gjord med den här tekniken

3. Fristående spets - prova att brodera på vattenlösligt material, se när specialdesignade mönster binder trådarna så att det skapar fristående spetsar som du sedan kan använda till kläder och inredning.

Brodersymaskiner står redan på plats så du behöver inte ta med din egen.


Angelina & annat spännande - fredag 14.00-17.30
Du kommer att få lära dig lite om hur man använder angelinafibrer för att skapa spännande ytor. Vi går igenom grunderna och du får också en introduktion i frihandsbroderi på symaskin, samt lära dig lite om hur man syr i metall!
Den här kursen anordnade jag i butiken tidigare i år och här kommer lite bilder, det är mycket roligt att se vilka material som man kan jobba med och framför allt är det så kul att se Mikaels alla exempel.





Tänk i cirklar - Lördag 9.00-17.30 (avbrott för lunch)
Om man gör ett hål i ett lapptäcke är det oftast ett misstag, men inte alltid. På denna kursen får du lära dig att skapa hål med mening! Vi kommer att gå igenom hur du ska gå tillväga. Du får också prova på förgyllning med värmefolie och en del andra spännande tekniker.
Bilderna kommer från ett kurstillfälle som jag hade i butiken tidigare i år. Bilden längst ner är Mikaels eget arbete som han tog med och visade.




In the hoop - Lördag 9.00-17.30 (avbrott för lunch), Söndag 9.00-12.30
In the Hoop är ett begrepp som betyder att du "syr" nästan allting klart i din brodérmaskin. Förutom att prova på tekniken att skapa projekt i brodérbågen direkt så får du även prova på att göra dina egna design i de roliga dataprogram som finns (5D Design Creator, 5D Cross Stitcher eller 4D QuiltDesign Creator). Du behöver dock ha grundläggande kunskaper i programmen. Passa på och gör en egendesignad väska som du kan visa upp på hemmaplan.

Arbeta med alginat fria ytor - Söndag 9.00 - 17.00
Vi kommer att gå igenom olika sätt att arbeta med Alginat för att göra både ytor och tredimensionella former. Man skulle kunna säga att alignat är ett samlingsord för vattenlösliga mellanlägg. Tekniken går ut på att du lägger olika material mellan vattenlösligt mellanlägg och syr ihop dem på olika sätt. Dina nya kunskaper kan användas till att göra exempelvis fönsterskärmar eller andra unika konstverk. Arbetet blir likadant på både fram- och baksida. Du kan också få möjlighet att pröva yarn couching foot som underlättar arbetet betydligt.

Vi behöver alla en stor energikick i november så passa på och anmäl dig redan idag.

Hoppas vi syns på  kurshelgen!

Helena


söndag 6 maj 2012

5D Quilt Design Creator - Sample Quilt

Igår satt jag och kollade igenom de filmer som finns på Learning Center som handlar om 5D Quilt Design Creator. I en av filmerna visade de en quilt som de hade gjort med de olika teknikerna. Det fastnade jag för och har nu gjort min egen.
En av funktionerna som finns i programmet är att man kan skapa sina egna quiltblock och det är den funktionen jag använt mest. Det finns 6 olika layoter av quiltblock som man kan välja mellan, modifieringarna sedan är jättemånga ; )
Här har jag skapat ett block med mönstersömmar.

 Ett block med rutnät där jag sedan valt att göra en cirkel med stjärnor.
 En stipplingyta.
 Det finns även en funktion där du kan skapa dina egna märken.
 Här är ett av många designbroderier som finns med i programmet.
 Ytterliggare en variant av blockutseende.
 ännu ett ...

Som du kanske förstår så har jag haft många roliga timmar ; )

torsdag 3 maj 2012

Aktivitetsdag - 5D Cross Stitcher

Igår hade vi en aktivitetsdag där vi gick igenom en del av grunderna i 5D Cross Stitcher (det finns även i 4D men skärmdumpar och ev funktioner kan se annorlunda ut).

I programmet hittar du bl a fina fyllnadsytor och korsstygnsbokstäver. Alla broderierna till väskan är skapade i 5D Cross Stitcher. Jag broderade de 4 stora fyllnadsytorna på rivbart mellanlägg men det är egentligen inte att rekommendera - det går nämligen inte så bra att riva bort när du har broderat korsstygn ; ) jag skulle hellre rekommendera vattenlösligt eller något mellanlägg som du stryker bort. Jag kan också rekommendera att avaktivera funktionen trådklipp när du bl a broderar de franska knutarna.

Till handtagen valde jag att lägga med en tunn dukvadd när jag broderade för att få till ett litet "fluffigare" utseende. Hjärtats fyllnadsyta är "French Knots" - jag tog sedan in den fyllnadsytan i Stitch Editor och använde mig av applikationsfunktionen (som du hittar under fliken Modify).
 En närbild på de olika fyllnadsytorna.
 Det finns ca 20 olika färdiggjorda typsnitt i modulen som du kan använda.
Du kan också skapa egna typsnitt - du väljer då mellan alla typsnitt som är installerade på din egen dator. Välj mellan att skapa med vanliga korsstygn eller någon av alla de fina fyllnadsytorna som finns.
 Här kommer exempel på 8 stycken av de många fyllnadytor som finns att välja mellan.

Jag har gjort en kort introduktion med skärmdumpar som du hittar på följande länk.