fredag 1 juli 2011

Handsytt utseende med maskinsömnad

Jag fick ett tips på en söm som jag inte provat förut. Om du tittar på din symaskin så har sömmen följande utseende, den till vänster visar symbolen på Pfaffs symaskiner och den till höger visar symbolen på Husqvarna Vikings symaskiner. Sömmen är kategoriserad som en quilt-söm.

För  att få till det handsydda utseendet ska du använda genomskinlig tråd som övertråd. Till undertråd använder du den färg som passar ditt arbete bäst. I mina tester sydde jag genom tre lager; linnetyg, lite tjockare polyestervadd och bomullstyg. Jag valde att sätta på övermataren på Husqvarnamaskinen då resultatet blev mycket finare.

På vissa maskiner ska man även ställa om trådspänningen, annars blir sömmen inte så fin som du kan se på bilden under. Den översta och nedersta sömmen använder jag fel trådspänning medan sömmen i mitten är justerad med rätt trådspänning för mitt tyg.4 kommentarer:

 1. Sån söm har jag på min Bernina också, men jag har aldrig testat den. Jag kanske ska se till att göra det. Kramar Ullis http://ullisquiltar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Det blir snyggt, men kan man lita på osynliga tråden? Jag har fått för mej att den kanske blir skör fortare är annan tråd.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag har inte haft det problemet med den tråden, det kan hända att den blir skörare ju "äldre" den är. Jag fick ett generellt tips gällande trådar att när det är hög luftfuktighet ute ska man ställa ut sina trådar så de får lite fukt och på så sätt förlänga livstiden på dem. Det ska göra att de inte går av så lätt. Jag fick då en rolig bild i mitt huvud att så fort det småregnar ute så står massa trådrullar ute på balkonger och altaner : ) men vad gör man inte för att ta hand om sina saker ...

  SvaraRadera
 4. Då blir det till att inhandla osynlig tråd då. Det är så spännande med nya tips och idéer. Och så roligt att kunna kommentera!
  Kramar från semesterfirare

  SvaraRadera