fredag 18 november 2011

Placera ditt broderi med millimeterpassning

På en del brodérmaskiner från Pfaff och Husqvarna finns en fin funktion som heter Design Positioning/Precise Positioning. Det möjliggör för dig att placera broderierna med millimeterpassning. Kolla vidare på bilderna som kommer här, det är en jättebra övning som finns i manualen! Skärmdumparna är tagna från en Diamond deLuxe.
När du har valt in ditt broderi och tryckt på GO ska du välja Design Positioning. Detta gör du genom att klicka på ikonen som finns längst upp till vänster. Placera ditt första motiv längst upp till vänster och brodera det.

När broderiet är klart ska du inte ta bort det från skärmen utan klicka på krysset. Gå nu till Design Positioning igen. Nu ska du klicka på den översta ikonen till höger som är markerad med en 1:a. Ett rött kryss visas nu på din design. Nu ska du välja vilken del av broderiet som du ska ha som "matchningspunkt" mot det redan broderade motivet. Jag väljer den översta vänstra hörnet. Det är bra att zooma för att se exakt.


När du placerat det röda krysset klickar du på den andra ikonen till höger, markerad med en 2:a. Det röda krysset försvinner och istället kommer en ny ikon fram. Den ikonen visar nålens placering i broderiet. Flytta nu ditt broderi till den plats du vill placera den på (flytta med pilarna som finns längst ner på skärmen). Jag valde att flytta ner den precis under det tidigare broderade motivet. När jag har kommit till den plats jag vill placera den på vrider jag ner nålen i tyget för att se att placeringen blir bra.


Klicka på OK längst ner till höger på skärmen för att lämna Design Positioning och brodera sedan ut motivet.

Upprepa samma procedur och flytta broderiet tills du totalt har broderat 4 stycken. Om ett broderi kommer lite snett kan man även ändra vinkel på det, genom att gå vidare till steg 3 och 4 under valet "Design Positioning" kan du även välja detta.
Det här är en fin funktion som du kan ha mycket nytta av, om du har frågor så är du välkommen att fråga eller komma in i butiken om du har möjlighet. Onsdagen den 23 november har jag öppet hus med fokus på maskinbrodering - du kan då komma och få prova detta själv.

1 kommentar:

  1. Jag har testat lite extra med broderier som är gjorda för endlessbågen och använda Design positioning istället. Det fungerar utmärkt MEN du måste ta bort de "markeringsstygn" som finns med i dessa broderier. Markeringsstygnen sys först och sist i ett broderi och markerar hörnpunkterna på broderiet. Dessa hörn ligger någon millimeter utanför själva broderiet och det syns om man försöker positionera utan att ta bort stygnen. Broderierna hamnar inte exakt mot varandra.
    Markeringstygnen kan du ta bort under editfliken eller i Stitch Editor.

    SvaraRadera