torsdag 11 oktober 2012

Väskor och börsar

Det finns många smarta öppningar/stängningar som du kan använda när du syr egna. I förra veckan hade vi en aktivitetsdag i butiken där vi visade några olika varianter.

Vridlås

  1. Lägg framsidans del upp och ner på tyger och rita av den ovala öppningen. Klipp lite utanför den ritade linjen. OBS – klipp lite i taget så du inte får ett för stort hål av den ovala öppningen. 
  2. Ta den del där själva vriddelen sitter på och markera på ditt tyg där spetsarna är, tryck ner en sprätt för att göra ett litet hål. Tryck sedan igenom vriddelen och böj ner metalldelarna mot metallplattan på baksidan
 Tunga

  1. Markera var du vill att metallplattan ska vara (den platta som tungan sätts i). Tryck ner en sprätt i tyget för att göra ett litet hål, sätt i metallplattan och säkra med en platta på baksidan, vik ner spetsarna.


  2. Den delen som tungan sitter på viker du upp lite grann och sätter i ditt tyg, du säkrar sedan anordningen genom att sätta i en sprint i hålen och böjer ner på baksidan.

 Snäppöppning 

  1. Mät hur lång ena sidan är, dubblera det och lägg till sömsmån, klipp till två bitar tyg och två bitar vliesofix(vliesofixet ska vara lite kortare), stryk fast vliesofix.
  2. Sy ihop längs kortsidan, vänd till en ring, ta bort vliesofixpappret och lägg ihop tyglagren, se till att skarven är på mitten, pressa. Vik tyget på längden och pressa. Dessa delar sys sedan fast på själva fodralet som du ska sy.
  3. När allt är färdigsytt så öppnar du bygeln och sätter in den, du säkrar genom att sätta i en sprint.
Väskbygel
Alla byglar har olika mått och böjar. Det som du ska börja med är att göra en mall på den bygel som du har. Lägg ut din bygel och rita av formen, mallen ska sträcka sig ner till öppningen.

När du har en rundad bygel så vill man gärna ha lite puff i öppningen. Riktlinjerna som visas här kan användas till alla runda byglar, oavsett storlek. Lägg din mall på öppning på ett papper och markera 1 cm ovanför toppen och 3 cm på varje sida. Markera 1 cm upp från varje öppning.
 Här ser du min mall ;)

Du vändsyr dina delar tillsammans med foder och har de ”fina” vändbara delarna mot bygeln. Lägg en remsa med textillim inuti bågen och låt det vara en liten stund så det blir lite kletigt, stryk sedan lite lim på ovansidan av vändningen. Börja med att föra in tyget i följande ordning; höger och vänster nederkant och sedan mitten, fördela sedan tyget jämt i bågen med hjälp av en pincett.
 
I min webbshop hittar du dessa produkter och detaljerad information om fastsättning etc ingår när du köper dessa saker. Adressen till shopen är: http://shop.textalk.se/se/artgrp.php?id=11188&grp=773354

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar