måndag 20 februari 2012

Bårdsömmar, sy på garn och texturebågen

Nu har jag provat att sy alla dekorsömmar under Meny LDesigner Diamond deLuxe vars info jag fick att de kunde användas för att sy på garn. Som jag berättade om i mitt inlägg "Sekelskiftessömmar på Diamond och Diamond deLuxe" så kunde man få information om vad en söm kunde användas till genom att klicka på frågetecknet och sedan på önskad söm. Jag använde mig av soutagefoten för att hålla garnet på plats. Kom ihåg att använda ett stabilt mellanlägg när du syr dekorsömmar.
I dataprogrammet 5D så kan du även välja bågen "Texture Hoop" och komponera ihop ditt eget garnbroderi. Jag valde ut några av sömmarna som jag tidigare sytt på maskin och provade att göra samma via brodermaskinen.
Garnet jag använder är ett virkgarn som heter Nora och till broderiet har jag använt en melerad Cotton 30-tråd.
Sedan provade jag de fina bårdsömmarna som finns bl a i Pfaffs maskin creative sensation. De blir otroligt fina, synd att allt det inte riktigt kommer fram på bilderna.
Om du inte har en Pfaffmaskin men har dataprogrammet 5D så hittar du dessa sömmar under fliken "Motif", Group = Pfaff och Category = 4.8 D borders. Du hittar då de 40 olika sömmarna som även finns på symaskinen. Nedan ser du en bild över när jag skapat sömmarna i 5D. Jag valde en söm, gick sedan till funktionen "Encore" som finns under fliken Design och valde att skapa en rak linje, antalet upprepningar får du välja utifrån storleken på bågen du använder samt hur bred sömmen är.

I dataprogrammet kan du använda symaskinssömmar från både Husqvarna Viking och Pfaff, det är inte beroende på vilket märke du har på din brodérmaskin. Om du inte ser både Pfaff och Husqvarna i din droplist "Group" under Motif-fliken så går du till Configure, väljer Machine Manager och väljer in en maskin från det märke du saknar. Du har då fått tillgång till många fler sömmar ; )


2 kommentarer:

  1. Visst är den bra Texturebågen. Jag tycker det är jätteroligt att arbeta med band i broderierna.
    Lotta

    SvaraRadera
  2. Håller med dig Lotta! Och det finns så många fina band som går jättebra att använda.

    SvaraRadera