tisdag 24 april 2012

Att sy knapphål

På många maskiner finns det flera olika sorters knapphål. Jag har sytt alla knapphål och fotograferat skärmdumpar från en Sapphire 875 Quilt. Skärmvisningarna ser precis likadana ut på alla Sapphiremodeller, Tribute 140C och Topaz 20 och 30.

Längst till höger på linjalen framtill på maskinen så finns en knappmätare. Lägg knappen direkt mot linjalen och mät enkelt diametern.
När du väljer att sy knapphål ändras informationen på skärmen - här har jag valt standardknapphålet som finns som snabbval på maskinens display (nr 0). Klicka på bilden för att förstora och se vilka inställningar du kan göra.
Den automatiska knapphålsmätaren snäpper du fast och ansluter. Se till att den vita markeringen på det röda hjulet står mittemot den vita markeringen på den svarta delen.
 Om de vita markeringarna inte matchar så får du följande meddelande på skärmen när du ska börja sy.
Det finns sex olika typer till av knapphål som du kan använda dig av. Här kommer en beskrivning av de olika varianterna:
0 = Tränsat knapphål - Standardknapphål för de flesta tygtjocklekar.23= Knapphål med rundat slut - För blusar och barnkläder.24 = Halvförstärkt knapphål - För medeltjocka och tjocka tyger.25 = För handsytt utseende, på tunna, ömtåliga tyger.  - Tips! Öka längden och bredden på knapphål på jeans. Använd tjockare tråd.26 = Skräddarknapphål - För skräddarsydda jackor, kappor etc.27 = Knapphål på kraftigt tyg  - Med förstärkta tränsar.28 = Raksömsknapphål på skinn - För skinn och mocka.
I mitt test så ritade jag en rak linje som jag skulle använda som "startpunkt" för alla knapphål, det är bra att veta var de hamnar ; ) Jag använder nästan alltid rivbart mellanlägg bakom tyget när jag syr knapphål.
 Jag satte ner nålen på den vita linjen och började sy.
Knapphål nr 24 använder den vanliga knapphålsfoten istället för den automatiska. Du får då trycka på back-knappen när du fått den storlek du vill ha.
Jag lägger fram tråden på framsidan för att förhindra att den lägger sig under stolpens stygn - ibland kan det synas ganska så mycket och det är inte kul.

Här är mina exempel, när jag skulle sy den första knapphålet (0) så blev jag så ivrig att jag glömde att placera nålen precis på den vita linjen - om jag hade gjort det hade det sett likadant ut som i exempel 0:1 ; )
Exempel 0.1 har jag ökat stygntätheten och i 0:2 har jag ökat stygnbredden. När jag sydde nr 24 så trodde jag att det räckte med att klicka på backknappen när jag sytt första stolpen, det fungerar inte! Du måste även klicka på back-knappen när du är nöjd med din längd på andra stolpen också. Gällande nr 25 och 26 är det viktigt att även markera en lodrät linje - det är annars lätta att få rundningarna lite fula - detta kräver lite träning - det gäller att styra tyget ordenligt när sista stolpen sys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar