torsdag 17 maj 2012

Straight Slash Quilt

Det finns många roliga namn för olika saker inom lapptäckssömnad. En av dem är "straight slash quilt" - det är en teknik där du lägger flera lager tyg på varandra, syr flertalet raksömmar med ca 0,7 cm mellanrum, klipper eller skär upp alla lager, utom bottenlagret :) När detta är gjort så ska tygbiten tvättas och torkas och du har då skapat ett "rufsigt" block.

Klicka på följande länk för att se en bildsökning på google där jag sökte på just straight slash quilt.

Som du kanske förstått sedan tidigare inlägg så håller jag på och tränar på programmet 5D QuiltDesign Creator och just ett sådant block går jättelätt att skapa.

Jag väljer och skapa ett nytt quiltblock och väljer sedan utseende nr 2
 Sedan valde jag Channel, klickade sedan på knappen "options"
Jag hade nämligen läst att om man ska göra sådan här teknik och använda på t ex väskor så ska mellanrummet mellan sömmarna vara någonstans mellan 0,7 och 0,75
 Nu är broderiet överfört till maskinen
Då var det dags att välja ut tyger och till mitt första försök så valde jag ett syntetiskt fuskpälstyg, ett lycratyg och ett bomullstyg som bottentyg.
 När det var färdigbroderat var det dags att klippa upp alla kanaler
Nu var det gjort - problemet sedan var att jag fick inte någon effekt på det här tyget efter tvätt och torkning, det såg precis likadant ut som innan ...
 Försök nr 2 - valde ut 4 olika bomullstyger - alla otvättade
Och resultatet blev mycket bättre :) jag tror dock att man ska tvätta tygerna innan - i alla fall det översta tyget som jag märkte i det här fallet krymte lite mer än de andra.

1 kommentar:

  1. Kjempelekkert - og takk for tipset. Dette skal jeg prøve på brodermaskinen min om jeg får til å lage mønsteret :-)

    SvaraRadera