torsdag 3 maj 2012

Aktivitetsdag - 5D Cross Stitcher

Igår hade vi en aktivitetsdag där vi gick igenom en del av grunderna i 5D Cross Stitcher (det finns även i 4D men skärmdumpar och ev funktioner kan se annorlunda ut).

I programmet hittar du bl a fina fyllnadsytor och korsstygnsbokstäver. Alla broderierna till väskan är skapade i 5D Cross Stitcher. Jag broderade de 4 stora fyllnadsytorna på rivbart mellanlägg men det är egentligen inte att rekommendera - det går nämligen inte så bra att riva bort när du har broderat korsstygn ; ) jag skulle hellre rekommendera vattenlösligt eller något mellanlägg som du stryker bort. Jag kan också rekommendera att avaktivera funktionen trådklipp när du bl a broderar de franska knutarna.

Till handtagen valde jag att lägga med en tunn dukvadd när jag broderade för att få till ett litet "fluffigare" utseende. Hjärtats fyllnadsyta är "French Knots" - jag tog sedan in den fyllnadsytan i Stitch Editor och använde mig av applikationsfunktionen (som du hittar under fliken Modify).
 En närbild på de olika fyllnadsytorna.
 Det finns ca 20 olika färdiggjorda typsnitt i modulen som du kan använda.
Du kan också skapa egna typsnitt - du väljer då mellan alla typsnitt som är installerade på din egen dator. Välj mellan att skapa med vanliga korsstygn eller någon av alla de fina fyllnadsytorna som finns.
 Här kommer exempel på 8 stycken av de många fyllnadytor som finns att välja mellan.

Jag har gjort en kort introduktion med skärmdumpar som du hittar på följande länk.

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken snygg väska!!!!
   Men varför ta bort mellanlägget när det är innanför fodret?
   Då brukar jag låta det vara kvar. Annars håller jag med dig att rivbart och korsstygn inte är så kompatibla. Men som sagt det ger en vansinnigt bättre stabilitet och ett snyggare resultat. /L8

   Radera
  2. Tack!!
   jag håller med dig om att det blir bättre stadga och resultat ;) men jag tänkte nog mer på när man tex vill göra dukar etc

   Radera